Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 15:51 - Семейното възпитание и религиозността на децата
Автор: ivesa Категория: Технологии   
Прочетен: 2790 Коментари: 10 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
    Дали едно дете ще е религиозно,изключително много зависи от семейното възпитание,което получава.Зависи от въздействието на домашната среда върху детската психика.Ако членовете на семейството,в което детето живее са вярващи в Бога хора и ходят с детето си на църква,то и детето ще узнае за съществуването на църквата и за нейните дела.Ще разбере,че има Бог,който помага на хората да живеят в мир и любов,ако най-близките му хора живеят,показвайки любов и ненасилствено общуване.
      Мисля,че лидерите на БПЦ трябва да насочат политиката си към работа с децата и семействата им,а не към задълженията на светската училищна институция.Това могат да постигнат като започнат да създават повече неделни църковни училища.Там,на собствена територия свещениците и богословите ще са много по- ефективни,много по-убедително ще въздействат върху мотивираните родители и деца,отколкото на всяко друго място,особено пък там,където изобщо не са желани.
    Днес във века на комуникационните и информационните технологии всеки свещеник може да засили комуникациите си със своите ученици.Просто трябва да започне да го прави...
    БПЦ ще засили позициите си в българското общество.Тя има потенциал да го направи,но трябва да бъде единна.Трябва да покаже,че не е подвластна на никакъв разкол и никакви раздори,че може да бъде дом на миряните и незаменим помощник на страдащите,които се нуждаят от нея.


Тагове:   възпитание,


Гласувай:
15



1. bowman - Служителите ...
26.09.2010 16:15
църковни първо трябва да заслужат респект и уважение като хора. Настояването да промиват съзнанието на 5 годишни с нещо което се приема за "правата вяра" и настояването, че това ще направи от децата по- добри хора ... Аз не бих оставил дете на такива бесове. Нека не думите , а примера им говори, нещо с което малцина от тях се справят.
цитирай
2. ivesa - bowman,трябва да признаем,че някои от църковните служители имат...
26.09.2010 17:29
уважението на хората,спечелили са си го чрез достойния живот,който водят.Но е истина и,че други техни колеги са се компрометирали толкова много,че отблъскват хората и от себе си,и от институцията,която представляват.Да не говорим и за двата им Синода,които от години наред водят излишна борба за надмощие.При това положение на нещата и аз не бих им се доверила,нито бих им поверила най-скъпото си -детето.Поздрави!:)
цитирай
3. monaliza121 - За жалост
26.09.2010 22:33
Всичко е в сферата на пожеланията.

Тя има потенциал да го направи,но трябва да бъде единна.
цитирай
4. panazea - Има младежи свещенослужители , мисля , че бяха от " Свети Йоан Рилски " ,
27.09.2010 07:36
които с човешки разговор могат да ти обяснят много.
Не забравяйте , че 66 години се опитваха да изкоренят православието от българите. И гонеха бабичките , тръгнали на църква по Великден !
Сега с конна полиция ли ще ни вкарват в църквата?
От едната крайност в другата .
И партийният секретар станал поп!
Вяра и религия за мен са различни неща.
цитирай
5. ivesa - Трябва,monaliza121,трябва да обедини...
27.09.2010 17:32
усилията си и структурите си.Мисля,че е възможно да го направи,ако си постави за цел.Българската православна църква може да поведе много хора след себе си.Видяхме го на литийното й шествие.Все още има някакво влияние в обществото.Не се е загубила съвсем.Поздрави!:)))
цитирай
6. ivesa - panazea,разбира се,че вярата и религията не са едно и също нещо...
27.09.2010 17:59
религията е система от възгледи и представи основани върху вярата за съществуването на Бог.А вярата е убеждение,че нещо е истина,много често означава увереност.Църквата и вярата също не са едно и също нещо.Ако едно дете го наказват да чете религиозни книги и го плашат с Бог,то може да намрази всичко свързно с Бога.Но ако една религиозна баба,с която детето обича да обшува,заведе внучето си на църква,то може да обикне Бог,заради баба си.Подобно е на обикването на предмет в училище,заради любим учител.
За насилственото вярване и за крайностите си абсолютно права.Народът ни отдавна го е казал в мъдрата си поговорка,че насила хубост не става.Трябва разумен подход и когато си вършил глупости,логично е да береш недобри плодове от деянията си.Поздрави!:)))
цитирай
7. diamant1965 - Не ми е известно религията да е на...
28.09.2010 12:34
Не ми е известно религията да е направила света по-добър, поне до сега. Даже напротив! А църквата си е просто една държавна институция, нейните служители - обикновени държавни служители на заплатка, така че...какво има да се говори повече?!
цитирай
8. ivesa - Нормално е атеистите да виждат нещата за религията по този начин,diamant1965,
28.09.2010 19:04
религиозните обаче ги виждат по друг начин.Те вярват,че религията прави света по-добър.Вярват,че Бог е любов и упование в живота.А свят,в който цари любов и има на кого да се надяваш, е добър свят.Религията е нужна на много хора,това е факт,но друг е въпросът за нейното придобиване.Нима има пълни гаранции,че който учи в училище религия или вероучение,непременно ще стане религиозен и вярващ.!?Мисля,че няма никакви гаранции.Моят баща е учил вероучение в училище,но не е религиозен,а аз не съм учила ,но се самоопределям като православна християнка.Приемането на някаква религия е много личен ,интимен акт.
За църквата обаче започваме да говорим всеки път,обикновено при всяко ново правителство,когато църковните деятели започнат да поставят исканията си - някой друг да им свърши работата,или те да вършат нещо ,за което не са подготвени.Преди години и в училището,където аз работя, имаше вероучение,но учителите не можеха да управляват класовете и в класните стаи беше пълен хаос.Вместо да учат децата на вяра в хубавите неща,които Бог е завещал,те воюваха с малките немирници,изпадаха в безсилие,защото не можеха да водят класно-урочна работа като светските учители.След този горчив опит,вече никой не иска да се изучава вероучение.Поздрави!:)
цитирай
9. moreto66 - Криза на ценностите
28.09.2010 23:51
Поколението на децата ни е в криза - на ценностите, на идентичността, няма идеали, дори и бунтът им е малко неориентиран. Нашето поколение също беше осакатено от безверието, на църква се ходеше тайно..
Мен моята баба тайно ме кръсти, когато бях на 5г, и то тайно от баща ми, защото той не искаше и да чуе. Явно баба ми е успяла да запали искрата на вярата в мен, защото въпреки демонстрациите на родителите ми, че са атеисти и т.н., аз си останах вярваща, спазвам традициите и обичаите, доколкото е възможно и доколкото ги разбирам. Ходя на църква и паля свещи за успокоение, моля се, не всеки ден, но го правя и това ми носи вътрешен мир. Но синовете ми не го усещат по същия начин, кръстени са, християни са, но като че ли има някаква празнина. Ето тук е мястото на училището може би, на свещениците - те трябва да влизат в детските градини, в училищата и да разговарят с децата на техния език, да възпитават у тях християнски добродетели. Не всички могат да станат вярващи в истинския смисъл на думата, но със сигурност ще станат по-добри, по-състрадателни, по-малко агресивни, по-скромни...Смисълът на Бог е духовно търсене на зрелите хора, а добродетелта трябва да се се възпитава от най-ранна възраст.
цитирай
10. ivesa - moreto66,Привет!
29.09.2010 21:27
Добродетелите трябва да се възпитават от най-ранна възраст и главните възпитатели на децата са родителите.Те са длъжни да правят информиран и съзнателен избор относно образованието на децата си.Те трябва да решават дали свещениците да влизат в училище или - не.На практика и сега е така:вероучението е избирателен предмет.Ако стане задължително в училище,то ще се нарушат правата на тези деца,които са с друга религиозна принадлежност.Не мисля,че децата със сигурност ще станат по-добри,по-състрадателни , по-скромни и по-малко агресивни,ако се срещнат по няколко пъти със свещеници в училище.По-скоро би станало обратното.Ще започнат да протестират,че ги задължават да учат нещо,което не желаят.Днешните деца умеят да се бунтуват много ориентирано,умеят и да са благотворителни.Съвременното училище им създава условия за личностно развитие и благотворителни изяви.
Няма криза на ценностите,има икономическа криза и няма средства за извънкласни и извънучилищни дейности.Ето,в тези дейности БПЦ може да разработва проекти за активно участие,да организира интересни занимания за деца и тогава децата сами ще ходят при тях.:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivesa
Категория: Технологии
Прочетен: 912055
Постинги: 190
Коментари: 2107
Гласове: 25331
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031