Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2013 17:12 - Защо се правят експерименти с животните?
Автор: sestra Категория: Технологии   
Прочетен: 4445 Коментари: 12 Гласове:
18

Последна промяна: 17.11.2013 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не мога да гледам подобни снимки без да ми се къса сърцето и мозъкът ми да тиктака като бомба. С усилие ги показвам заради живите. Нали се сещате? Хора и животни.   Защо се правят експерименти с животните?  сряда, септември 9th, 2009

imageЗнае се, че пушенето причинява рак, но слагат бездомни кучета в тютюневи автомати, където са принудени непрекъснато да вдишват дим. Заради лошите навици на човека трябва да страдат животните.
Според последните открития всеки втори младеж, който е започнал да пуши в ранна възраст, умира по-късно от рак. Но какво ще стане с горката тютюнева индустрия, ако вече не й разрешават да трови хората и да ги прави зависими? За производителите на цигари в Америка бе доказано, че манипулирали тютюна си дори с допълнителни вещества за пристрастяване.
Подобни индустрии, естествено са силно заинтересовани да използват рекламата, като внушават на хората, че когато стигнат до възраст, в която съществува опасност от заболяване на рак, отдавна вече ще са открили лечебни средства, за да премахнат болестта в кратки срокове. А за целта се налагало да има опити с животни.
Днес е известно, че проблема с рака не може да бъде решен, като се принасят тумори от хора на животни, защото при тази болест играе роля имунната система на човека.
Фармацевтичната индустрия е силно заинтересована да подкрепя новите си продукти чрез опити с животни. Знае се, че човекът и животните различно реагират на всякакви лекарства и медикаменти. И въпреки това продължават опитите с животни.
Сънотворното средство талидомид – контергин няма никакъв страничен ефект върху мишки и плъхове, но било причина бременни жени да раждат увредени деца.
Ако при откриването на пеницилина опитите бяха проведени не върху мишки, а върху морски свинчета, днес той нямаше да се прилага така активно в хуманната медицина. Това средство е силна отрова за морските свинчета.
Хлороформът е толкова силна отрова за кучетата, че години наред не е бил използван за упойка при хората.
Таралежът например понася циановодородите киселина в големи количества, докато за човека тя е смъртоносна отрова.
Биолозите и днес не могат да се начудят, как овцата може да поеме големи количества високо отровения арсен.
Бучинишът се оказва здравословна храна за кози, овце и коне, но за човека е опасен.
Мухоморката, която може да доведе до смъртта на много хора, бива изяждана от питомен заек с най-голямо удоволствие.
Кучетата и котките понасят атропини в 100 пъти по-висока доза от човека. Метиловия алкохол е добре усвоим от много животни, но при човека води до ослепяване.
Хлорамфениколът се появява на пазара като безвредно средство срещу тиф, коклюш и лек срещу заболявания на долните пикочни пътища. Установено е, че при използването му от човек води до отказ на кръвообразуването в костния мозък със смъртоносен изход.
Ако аспиринът бе изпробван върху животни, никога нямаше да бъде разрешен за използване, защото е силно отровен за котки и кучета, а върху плъховете и мишките има същото въздействие, като контергана при хората.
Котки, кучета, плъхове, мишки, хамстери и повечето животни продължават весело да си живеят без витамин С в храната, защото те сами си я произвеждат в тялото, но ако човек не го получава от храната си, заболява от скорбут. Списъкът може да бъде много по-дълъг, но ще спрем до тук.
Животните притежават имунитет срещу повечето човешки заболявания, такива като тиф, холера, дифтерит, скарлатина, едра шарка, жълта треска, бубонна чума, за това опитите с животни едва ли ще окажат влияние за опазване здравето на човека.
Тези експерименти с животни са се развили не само поради вярването, че животните са по-малоценни от човека, а и поради убеждението, че придобитите наблюдения върху животните могат да се принесат и върху хората, което се оказва сериозна заблуда.
От изследванията за отровност на медикаменти е известно, че опитите с животни са несъвършен индикатор по отношение на човешката токсичност. Само клиничните опити могат да предложат данни за евентуална опасност.
Резултатите от лошите условия, при които се отглеждат животните с цел по-бърза печалба рефлектират върху нас.
Заболяването луда крава се смята, че е предизвикано от заболели животни, но напълно възможно е, това да става от така наречения „енергиен фураж“, в който има всевъзможни животински отпадъци. Говедата са вегетарианци и преживни животни, те се хранят предимно с фураж и изведнъж според „гениалния експерт“ започват да приемат животински белтъчини.
Днес учените са сигурни, че виновник за страшната болест са прионите, малки частици протеини. Това не са нищо друго освен изменени  белтъчни молекули на нервната тъкан.
След всичко изброено питам: „Защо се правят експерименти с животните“?


П.П. Тази статия няма посочен автор, а имам желание да го посоча, тъй като е задълбочена и разсъдлива по тази болезнена тема, която много рядко се обсъжда. В заглавието е източника.
С.










Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. faktifakti - човекът е най - жестокото животно.
18.11.2013 14:17
измъчва, експериментира и убива поради аргументи, които само той решава, че са стойностни.
цитирай
2. sestra - измъчва, експериментира и убива ...
18.11.2013 15:08
faktifakti написа:
измъчва, експериментира и убива поради аргументи, които само той решава, че са стойностни.


...прибързано и самоуверено, а след това се сърди на природата, че е била жестока или на съдбата си. Всичко може да се оправи само с безупречно възпитание, но ми се струва късно.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - :(
19.11.2013 08:58
Стани, тези "експерименти" са напълно безсмислени и ненужни! Престъпно безсмислени. Не коментирам другото - то е за психиатри и би трябвало да подлежи на съд. Поздрави за постинга и позицията!
цитирай
4. sestra - Благодаря, Наде
19.11.2013 14:34
malchaniaotnadejda7 написа:
Стани, тези "експерименти" са напълно безсмислени и ненужни! Престъпно безсмислени. Не коментирам другото - то е за психиатри и би трябвало да подлежи на съд. Поздрави за постинга и позицията!

за подкрепата и съучастието.
цитирай
5. sarcofago - Хола
20.11.2013 23:16
Здравейте! Чудя се дали някой от коментиралите има някаква реална идея от наука или само така си приказвате между другото? поздрави
цитирай
6. sestra - Здравейте. За да говорим, имаме мотиви,
21.11.2013 08:14
sarcofago написа:
Здравейте! Чудя се дали някой от коментиралите има някаква реална идея от наука или само така си приказвате между другото? поздрави


а те са убеждението, че науката може да мине спокойно без насилие. Достатъчни са т.нар. ренесансовите напъни. Кажете Вашата теза.
цитирай
7. sarcofago - :)
21.11.2013 21:33
Науката може да мине без насилие... Разбирам ви напълно и затова има етичен кодекс в науката и ЕС, които строго регламентират как да бъдат извършвани опитите с животни, така че страданието да е най-малко. Не искам никого да защитавам, но просто без опити върху животни, медицина нямаше да има. Как си обяснявате разработването на едно лекарство? Имаме заболяване някакво и какво правим с него? Как подхождаме? Този драскач на статията е писал: медицинските опити... и как ще ги направите тези медицински опити? Лекувате холера с аспирин и чакате...? Това е несериозно.

Искам да ви кажа, че статията е писана от човек, който няма елемтарна представа за медицина и наука. И още нещо, повечето от козметиката, която всяка жена си пляска по тялото е минала през доста тестове върху животни...

цитирай
8. sestra - Съгласна съм, че статията е писана малко неграмотно
21.11.2013 23:28
но от гледна точка на езика. Няма стегната мисъл и фактите не са съвсем систематично изложени, но вие не оспорвате подробностите от нея, разбирам, че застъпвате упорито идеята, че трябва да се правят опити с животни. Как ще коментирате това, което се казва за бедствието луда крава? Въпросът е морален, както казвате, повечето добри медицински методи и форми на лечение са открити от военни лекари, нали така? И те са най-неоспоримите, доколкото знам, без да съм специалист. Знам за козметиката, същото е. А вие дали сте тук да споделите полезно мнение или просто да си поспорите? Отговорете, редно ли е да се причинява болка на невинни същества? Казахте, че учените имат етичен кодекс, любопитна съм да го видя.
цитирай
9. sarcofago - :)
22.11.2013 22:09
Здравейте отново. Не целя да споря с никого и избягвам да бъда краен, а вие сте възпитана. Искам да ви убедя, че нещата не са така както са представени в 'статията". Ако желаете да ме изслушате, добре, ако не желаете, също е добре. Можех да подмина статията и нищо да не кажа, но видях, че няколко човека са я коментирали и се възмущават от опитите с животни.

Ето ви и информация относно примерен кодекс за третиране на животни в лабораторни условия http://www.codex.vr.se/en/forskningdjur.shtml Исках да ви намеря този на ЕС съюз, но реших, че ако се интересувате, сама ще си го намерите.

От друга страна, козметиката и простотиите, които големите компании, производители на месо правят като това да хранят животните с антибиотици, да ги блъскат с протеини и да ги държат в лимитирани пространства, не е е медицина, а метод за правене на лесни пари. Това няма нищо общо и това не е експеримент. Ако се интересувате повече, прочетете Fast food nation, книгата е готина и е много известна в САЩ.

За военните лекари не зная, но може и така да е. Те са имали директни наблюдения върху болни хора, тествали са различни лечения и са виждали кое дава резултат. Това е било преди години, когато е имало война и те са имали достъп до такива хора, сега не е възможен такъв подход, защото подобни опити с хора са забранени. И още нещо, лекарите не са точно учени - те лекуват, използвайки инструментите на медицината, което е малко различно.

Не е възможно науката и медицината да се развиват без опитите върху животни и е погрешно да смятате нещо друго. Не е възможно да бъде произведен медикамент преди той да бъде тествам върху животни. Отново, най добре ще е да се тества върху хора, но предполагам, че няма много доброволци:)




цитирай
10. sarcofago - Последно, учените не правят опити с ...
22.11.2013 22:23
Последно, учените не правят опити с животни, за да се забавляват, а за да откриват неща, които да помогнат на човечеството за борба с различни заболявания. На това е базирана медицината. И искам да ви кажа, че наистина се обръща изключително много внимание на третирането на животните, които се използват за опити. Опитват се да им бъдат предоставени оптимални условия за живот и тук говорим за мишки най-вече. Използването на маймуни е сведено до минимум.

Отново, разбирам ви отлично... желая ви много хубава вечер.


цитирай
11. sestra - Разбирам. Вие държите да разграничим науката
23.11.2013 10:38
от всички псевдонаучни методи за използване на животни в хранителна, козметична и други индустрии. Напълно справедливо и тогава не е ли ваше право и задължение да се обявявате по-често, разбирам, че сте човек на науката, срещу тези методи, които явно си съществуват. Някой трябва да казва на хората какво се причинява на невинни живи същества в името на "насъщните" им потребности - да са нахранени, облечени, обути и, разбира се хубави. За да спрем безумието. Сега ще прочета в линка.
цитирай
12. sarcofago - Привет! Ами това е по-скоро работа ...
23.11.2013 20:52
Привет! Ами това е по-скоро работа на регулаторните органи,еко-организациите и натиск от страна на обществото. Това с козметиката е съвсем сериозно и в последните години много се говори за това. Дали потребителите правят нещо по въпроса, дали избират каква козметика купуват? Едва ли! Хубавото е, че сега "еко" е много модерно и всички се опитват да бъдат еко и приятели на животните. Има компании, които не тестват продуктите си върху животни и силно го афишират. Просто за пример, ако търся орифлейм във фб, вижте какъв е user name-а
"Oriflame, Naturally sourced ingredients and Animal Testing Free". Но преди не е било така и няма да ви разказвам за какви гадости става дума...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sestra
Категория: Поезия
Прочетен: 2577599
Постинги: 732
Коментари: 7882
Гласове: 29404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031